Cele mai bune sfaturi pentru a trece cu bine de sărbătorile de iarnă
Pentru mulți dintre noi, perioada sărbătorilor de iarnă este o adevărată provocare, din punct de vedere al evitării exceselor, mai ales al celor alimentare. Știm cât de greu este de implementat acest lucru, mai ales când pofta de mâncare este mare, când corpul se relaxează și când stresul de peste an dispare. Dar mare atenție la acest aspect. În multe cazuri, excesele duc la prezența în unitățile de urgență, lucru care poate fi evitat prin respectarea unor sfaturi simple.
Mănâncă puțin și des- Este foarte important ca porțiile de mâncare să fie mici, mai ales că aportul caloric al sortimentelor pregătite de Sărbători este foarte mare. Chiar dacă este greu, încercați să reduceți cantitatea porției de mâncare de la mesele de Crăciun și Revelion. Puteți mânca mai des, dacă simțiți nevoia, dar porțiile nu trebuie să depășească 150-200 g. Organismul va putea face mult mai ușor digestia, iar riscurile de a face un exces scad.
Alternați sortimentele de mâncare- Este foarte adevărat că bucătăria românească are mâncăruri grase, în general, mai ales în perioada Sărbătorilor. Încercați însă următorul lucru: alternați mâncărurile ușoare cu cele grase și ”presărați” alimente sănătoase, ori de câte ori puteți: fructe, legume, semințe care să ajute digestia. În acest fel, nu veți da peste cap digestia și vă veți simți bine pe toată durata sărbătorilor.
Alcool consumat ponderat- Nu numai mâncarea în exces, ci și alcoolul în exces poate dăuna. Încercați să nu exagerați cu alcoolul, nu face casă bună cu alimentele grase și consumul excesiv de mâncare. Mai mult, dacă suferiți de diferite afecțiuni medicale, acesta ar trebui să fie un impediment în plus. De asemenea, evitați băuturile foarte dulci. Celebrul lichior de ouă , de exemplu, este foarte greu procesat de corp, fiind și un adevărat festin caloric.
Hidratare- Apa ajută de fiecare dată. Consumați cât mai multe lichide, pentru a ajuta digestia. Mai mult chiar, apa reduce și pofta de mâncare, pentru că organismul va avea senzația că este plin,în momentul în care consumați apă.
Faceți mișcare- Acest lucru nu înseamnă neapărat să începeți să faceți exerciții fizice în casă, dar încercați, pe cât de mult posibil, să nu rămâneți excesiv de mult în pat, canapea, folosiu sau scaun. Faceți drumuri prin casă sau afară și puneți corpul în mișcare. În acest fel, ajutați și digestia, dar și întregul organism, care nu se va mai simți copleșit de procesarea mâncărurilor.
Dacă respectați aceste 5 sfaturi, cu siguranță veți evita situațiile neplăcute, cum ar fi indigestiile, care pot crea o mare stare de disconfort.
Printre simptomele indigestiei alimentare se numără:
- Dureri abdominale
- Senzaţie de arsură abdominală;
- Râgâieli
- Senzaţie de sațietate după o masă care durează mai mult decât în mod normal
- Greață
- Abdomen umflat/Balonare
Și nu uitați, stări precum supărare sau nervi pot influența și ele starea generală de bine a organismului, așa că...fiți fericiți, alături de cei dragi!