Ce este HEPATITA VIRALĂ A: care sunt simptomele și cum poate fi prevenită?
Cu toate că hepatita A este o infecție hepatică, în majoritatea cazurilor nu este o afecțiune gravă. Într-adevăr, efectele contaminării cu virusul hepatic A pot fi neplăcute, îngălbenirea pielii fiind pentru cei mai mulți dintre pacienți un motiv de reală îngrijorare. De regulă, majoritatea pacienților se recuperează în decurs de câteva luni de la contactarea virusului.
Ce este Hepatita Virală A și cum se transmite?
Hepatita virală A este o infecție hepatică, care poate apărea la orice vârstă. De regulă, copiii sunt cei care sunt predispuși către a contacta acest virus care contaminează apa sau alimentele. Perioada de incubație pentru hepatita virală A este de 2 până la 6 săptămâni și se transmite prin contact direct, de la persoanele care care au o igienă deficitară sau care consumă alimente contaminate. Foarte rar, aceasta poate fi transmisă prin contact sexual cu o persoană care are această infecție.
Care sunt simptomele?
În unele dintre cazuri, mai ales la copii, infecția cu Hepatita A nu prezintă simptome vizibile în primele săptămâni. Chiar și așa, aceasta poate fi depistată printr-un simplu consult la un medic specialist gastroenterologie.
Cele mai des întâlnite simptome sunt :
-
Oboseală;
-
Durere abdominală;
-
Lipsa poftei de mâncare;
-
Scădere în greutate fără efort;
-
Febră;
-
Dureri musculare;
-
Îngălbenirea pielii;
-
Urină hipercromă;
-
Materii fecale de culoare pământie
Atunci când observați aceste simptome fie la dumneavoastră, fie la cei mai mici din familie, o vizită la medicul specialist este recomandată, pentru un diagnostic clar. De asemenea, dacă afecțiunea este confirmată prin investigații medicale, este recomandat ca și ceilalți membri ai familiei să fie testați sau consultați, existând o posibilitate ca virusul să fi fost transmis și către ei. Același lucru este valabil și pentru persoanele cu care ați intrat în contact în ultima perioadă.
Chiar dacă nu este o afecțiune gravă, în cazuri foarte rare Hepatita A poate duce la complicații, cum ar fi insuficiența hepatică. În această situație, intervin și alte simptome, pe lângă cele specifice contactării virusului Hepatic A.
-
Vărsături bruște
-
Sângerări ale nasului sau gingiilor
-
Probleme cu memoria
-
Iritabilitate crescută
Cum poate fi prevenită Hepatita A?
Există o serie de mijloace prin care infecția poate fi prevenită, cele mai multe ținând de igiena personală a pacientului.
- Vaccin la recomandarea medicului de familie
- Spălarea pe mâini de câte ori este nevoie- este probabil a doua cea mai importantă și eficientă metodă de a evita contactarea virusului. În general, copiii au cele mai mai riscuri, tocmai din cauza faptului că fie nu se spală pe mâini frecvent, fie o fac necorespunzător.
- Depozitarea gunoiului în locuri special amenajate
- Folosirea obiectelor personale de igienă personală, nu împrumutate
Dar cum ne spălăm corect pe mâini?
Chiar dacă nu pare important, spălătul corect pe mâini este vital în evitarea contactării virusului hepatic A.
Pe scurt, după aplicarea săpunului, trebuie respectați câtiva pași simpli:
- Acoperă mâinile cu spumă sau lichid dezinfectant
- Freacă bine mâinile/palmele una de alta pentru cel puțin 20 de secunde.
- Insistă pe dosul palmei, precum și pe spațiile dintre degete, încheieturi și sub unghii.
- Clătește mâinile și șterge-le cu un prosop curat.
Dacă observați orice fel de simptome asociate cu virusul hepatic A, recomandăm să vă programați pentru un consult la doamna Dr. NEACȘU LOREDANA, specialist gastroenterolog în cadrul Centrului Medical Iowemed Medicover.