Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ortopedice la copii?
Entorsa și luxația apar frecvent la copii, riscul fiind mai mare atunci când cei mici practică diferite sporturi, indiferent că este vorba de sporturi de iarnă sau alte sporturi care solicită articulațiile. Află din acest material care sunt riscurile practicării anumitor sporturi și ce poți face pentru a preveni apariția entorselor sau luxațiilor.
Cele mai multe din afecțiunile ortopedice la copii apar în urma unui moment de neatenție sau a suprasolicitării articulațiilor. Orice simptom de durere care apare la nivelul mâinii sau a piciorului, implicit inflamarea zonei respective necesită un consult de ortopedie pediatrică, ce poate ajuta la diagnosticare exactă și la stabilirea unui plan de tratament corespunzător. În același timp, consultul de specialitate poate preveni și apariția complicațiilor.
Luxațiile și entorsele ocupă primele locuri în ceea ce privește afecțiunile ortopedice la copii.
Luxația la copii
Luxația apare în momentul în care capetele osului ajung în altă poziție decât cea obișnuită. În acel moment, mușchii, ligamentele și vasele de sânge din interiorul articulației sunt afectate și ele, iar simptomele nu întârzie să apară. Luxațiile apar în urma unui traumatism, de cele mai multe ori sau a unei suprasolicitări a mușchilor. Cele mai frecvent afectate zone sunt picioarele și mâinile, alături de gât și spate.
Luxația la copii poate să apară fie în urma practicării unui sport, fie implicit după o rundă de alergat prin casă sau grădină.
Care sunt simptomele luxației la copii?
Luxația poate fi recunoscută după simptome precum:
- Durere intensă la început, apoi durere ”surdă”
- Imposibilitatea de a mișca zona afectată
- Deformarea regiunii afectate, prin umflare, culoare vineție
Dacă luxația este gravă, există riscul ca aceasta să ducă la ruptura mușchilor sau tendoanelor, în funcție de locul și factorii care au dus la declanșarea ei.
Îți recomandăm un consult de specialitate pentru o diagnosticare exactă și pentru un plan de tratament corespunzător. În majoritatea cazurilor, luxația necesită gipsare pentru cicatrizare și vindecare.
O luxație netratată poate duce la complicații, așa că nu amâna consultul ortopedic dacă vrei să elimini durerea și toate simptomele neplăcute.
În unele cazuri, de exemplu, când luxația intervine la gleznă, pot apărea contracții musculare severe, cu efecte pe termen lung asupra copilului. Durerea poate iradia în șold sau în musculatura piciorului, împiedicându-l pe acesta să meargă normal sau să desfășoare activitățile fizice obișnuite.
Mai mult, luxația netratată poate duce la luxație ireversibilă, adică oasele nu mai pot fi repoziționate corespunzător.
Consultul de specialitate este cu atât mai mult recomandat cu cât este foarte greu pentru un părinte să își dea seama dacă este vorba de o luxație sau de o fractură, planurile de tratament fiind diferite.
Entorsa la copii
Entorsa la copii este, potrivit statisticilor, cea mai frecventă afecțiune ortopedică. Entorsele apar foarte des la nivelul gleznei și încheieturilor mâinii.
Entorsa este întinderea sau ruperea ligamentelor. Aceasta poate fi ușoară, moderată sau severă și poate fi recunoscută după umflarea imediată a zonei afectate.
Entorsa are simptome asemănătoare cu luxația, ceea ce poate duce foarte ușor la confundarea acestor 2 afecțiuni de către părinți.
Spre deosebire de luxație, poți mișca zona afectată, chiar dacă acest lucru se întâmplă cu o greutate mai mare.
Sunt puține cazurile în care entorsa la copii duce la ruperea totală a ligamentelor.
Diagnosticarea tipului de entorsă de mână sau de picior se face numai de către un medic ortoped, în urma unui consult de specialitate.
Cea mai bună soluție de prim ajutor în cazul entorselor este punerea în repaus a zonelor afectate.
Leziunile de menisc la copii
Ruptura de menisc este una dintre cele mai des întâlnite leziuni ale genunchiului și apare atunci când genunchiul este răsucit forțat. De cele mai multe ori, leziunile de menisc sunt rezultatul unui moment de neatenție.
Rupturile de menisc pot afecta pe oricine, mai ales dacă persoana practică un sport. În cazul copiilor, rupturile de menisc sau leziunile de menisc pot să apară în momentul practicării unui sport, cum ar fi cele de contact sau diferite sporturi de iarnă.
Ruptura de menisc este cel mai simplu de recunoscut, deoarece simptomele nu lasă loc de interpretare:
- Durere foarte mare la acțiuni care solicită genunchiul
- Umflarea genunchiului
- Blocarea propriu-zisă a genunchiului
Diagnosticarea rupturii de menisc se face printr-o examinare clinică și paraclinică, putând fi necesare investigații suplimentare, precum RMN.
În foarte multe dintre cazuri, se impune tratament chirurgical pentru vindecare.
Fractura la copii
Fracturile sunt și ele frecvente în rândul copiilor. În majoritatea cazurilor, acestea se produc în urma unei căderi.
De multe ori, părintele își poate da seama că cel mic are o fractură după simptomele care apar: copilul nu își poate mișca partea afectată, care se poate mișca într-un mod nefiresc, locul este dureros la atingere și se poate umfla sau învineți.
Fractura la copii necesită de multe ori intervenție medicală de urgență.
Luxațiile și entorsele la copii: tratament la domiciliu
În unele cazuri de entorsă și luxații la copii, poate funcționa foarte bine aplicarea de comprese reci asupra zonei afectate. Este recomandat repausul articular, pentru că o simplă mișcare poate duce la o serie întreagă de complicații. Este recomandat ca părinții să nu încerce să ”pună osul la loc” sau să efectueze orice alt tip de manevre, deoarece pot face mai mult rău decât bine.
Sunt situații în care aplicarea protocolului RICE poate fi utilă. Protocolul RICE este un protocol de prim ajutor în caz de accidentări și constă în:
- REST - Repaus
- ICE - Gheață
- Compression - Compresie
- Elevate - Ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii, în timp ce pacientul se află în repaus
Dacă micuțul se accidentează și suspectezi o luxație sau o fractură, e obligatoriu să îl duci de urgență la medic. Medicul este cel abilitat să stabilească dacă este sau nu cazul să se administreze tratament.