Care sunt cel mai des recomandate tipuri de ecografii?
Ecografiile reprezintă o metodă de imagistică medicală, folosite pentru a diagnostica diferite afecțiuni ale sistemului digestiv, cardiovascular, neurologic, endocrinologic, reproducător.Sunt metode noninvazive și nedureroase, care se folosesc de ultrasunete pentru a reda imagini elocvente ale organelor corpului, ajutând specialistul în realizarea unui plan corect de tratament. Care sunt cel mai des recomandate tipuri de ecografii?
Ecografiile se realizează doar la recomandarea medicului specialist și rolul acestora este de a identifica cauzele diferitelor afecțiuni medicale sau afecțiuni ale diferitelor organe. Sunt metode noninvazive, nu iradiază și sunt efectuate rapid, în condiții de siguranță. Tocmai pentru că nu există niciun risc de iradiere, acestea pot fi efectuate la interval foarte scurte de timp, chiar și în aceeași zi, dacă este necesar.
Sunt câteva tipuri de ecografii care sunt recomandate în mod frecvent de catre medicii specialiști, pentru a depista cauzele diferitelor tipuri de afecțiuni, iar acestea pot fi regăsite mai jos.
Este foarte important de ținut minte că ecografiile se realizează doar la sugestia medicului specialist, deoarece îl pot ajuta în diagnosticarea corectă a tipului de afecțiune.
Ecografia poate fi folosită în mai multe ramuri ale medicinei:
Cardiologie - Ecografie cardiacă/Echocardiografie
Atunci când sunt prezente semne care indică instalarea unei afecțiuni cardiace, medicul specialist va recomanda efectuarea unei ecografii cardiace. Simptomele în care este recomandată echocardiografia pot fi: dureri inexplicabile în piept, lipsă de aer, senzația de sufocare, murmur cardiac sau istoric de boli cardiovasculare. Procedura de realizare a unei ecocardiografii este simplă: pacientul stă întins pe partea stângă sau pe spate. Medicul va aplica gel special pe o sondă, ce se va mișca pe zona pieptului. Un ecran va transmite imagini ale inimii și valvelor, înregistrând fiecare mișcare a inimii.
Ecografia Doppler
Investigația eco Doppler-ul poate fi arterială, venoasă sau cardio. La fel de neinvazivă este și ecografia Doppler, care studiază fluxul sangvin din cord și din vase Aceasta poate ajuta la identificarea depunerilor de grăsimi pe pereții vaselor de sânge, cheagurile de sânge ( tromb), mai pe scurt, principalele cauze care pot duce la apariția unui AVC, ocluzie arterială sau a diferitelor tulburări în funcționarea inimii.
Procedura nu folosește Raze X și are același sistem de funcționare/implementare ca și în cazul celorlalte tipuri de ecografii. Pacientul nu trebuie să aibă o pregătire special, acesta poate mânca, bea și își poate urma medicația obișnuită.
Endocrinologie - Ecografie tiroidă
Aceasta permite diagnosticarea afecțiunilor sistemului endocrin și poate fi recomandată în momentul în care pacientul manifestă simptome precum:
- slăbirea sau îngrășare subită
- cădere a părului
- unghii casante
- depresie sau anxietate accentuate.
Este o procedură rapidă, nedureroasă și noninvazivă și nu necesită o pregătire prealabilă a pacientului. Ecografia glandei tiroide permite măsurarea dimensiunii glandei tiroide, precum și identificarea modificărilor tiroidiene, care duc la dezechilibre în funcționarea acesteia.
Medicina Internă- Ecografia mamară
Ecografia mamară este recomandată în cazul în care sânii devin dureroși sau la palpare sunt depistațe modificari de consistenta sau noduli, modificări la nivelul pielii, roșeață sau când apar scurgeri mamelare inopinante.
Ecografia mamară trebuie efectuată în zilele 3 -10 ale ciclului menstrual și poate depista modificări de structură mamară (mastoză fibrochistică), chisturi, noduli de tip malign.
Ginecologie – Ecografia transvaginală
Reprezintă este cea mai simplă, importantă și eficientă metoda imagistica de examinare ginecologică, acest lucru realizat cu ajutorul unei sonde endocavitare introdusă în vagin. Ecografia transvaginală trebuie efectuată cu vezica urinară goală și are rolul de a evalua afecțiuni ale endometrului, posibile chisturi, durerile pelvine, probleme de fertilitate, fibroame uterine, scurgeri vaginale anormale, sângerări inexplicabile ș menstruații neregulate. Pentru ecografia transvaginală, pacienta se va aşeza pe spate, cu genunchii îndoiţi şi uşor depărtaţi, fiind folosită o sondă endocavitară care va fi introdusă în vagin.
Gasteroenterologie- Ecografia abdominală
Aceasta se împarte în două categorii, în funcţie de zona investigată: ecografie abdominală superioară (ficat, căi biliare, stomac, splină, rinichi, pancreas, vezică biliară) şi cea inferioară (ovare, uter, col, uterin, vezica urinară, trompele uterine).
Ecografia abdominală este recomandată pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni ale sistemului digestiv sau chiar cardiac (unul din simptomele infarctului miocardic fiind și prezența durerilor abdominale, precum și a diareei sau a vărsăturilor) . Pregătirea pacientului este foarte importantă, din acest punct de vedere: pacientul nu trebuie să consume alimente cu cel puțin 6 ore înainte de investigație, pentru ca stomacul să fie gol. De asemenea, este recomandat să consume lichide cu jumătate de oră înainte de investigație, pentru ca vezica urinară să fie plină și să permită obținerea unor imaginii de o acuratețe ridicată. Cu 24 de ore înainte de realizarea ecografiilor abdominale, pacientului îi este recomandat să evite consumul de dulciuri sau alimente care pot fermenta în stomac.