Angină pectorală poate fi confundată cu un infarct miocardic?

Angină pectorală poate fi confundată cu un infarct miocardic?

Durerea în piept este întotdeauna motiv de investigații suplimentare și îți recomandăm să mergi cât mai repede la un consult de specialitate. Chiar dacă motivele pentru care apare sunt multiple, de cele mai multe ori acestea au legătură cu o posibilă boală de inimă. Ce este angina pectorală și când este nevoie de asistență medicală? Afli din acest material.

Durerea în piept este un simptom care necesită investigații, pentru stabilirea unui diagnostic exact și pentru a elimina grija unei afecțiuni grave. În majoritatea cazurilor, durerea în piept sau angina pectorală este legată de o boală a inimii.

Ce este angina pectorală?

Angina pectorală este un tip de durere în piept care apare atunci când mușchiul inimii nu primește suficient sânge. Medicii se referă de obicei la aceasta ca fiind angina "stabilă", deoarece reprezintă un tipar previzibil de disconfort sau durere în piept. În majoritatea cazurilor, durerea începe în piept și radiază către zonele învecinate, cum ar fi brațul stâng, maxilar sau chiar spate.

În timp ce unii pacienți spun că nivelul de disconfort este foarte mare, ca intensitate, alți pacienți simt doar o senzație de presiune sau arsură.

Cum debutează angina pectorală?

De cele mai multe ori, angina pectorală debutează în momentul în care pacientul depune efort fizic intens. Dacă obișnuiți să practicați sport, de exemplu, șansele sunt foarte mari ca durerea în piept să apară în momentul în care exercițiile fizice sunt la intensitate maximă.

Pentru un alergător, disconfortul poate să apară atunci când e în urcare sau aleargă mai repede decât de obicei. Punctul de declanșare poate fi același și în cazul cicliștilor. În cazul persoanelor care au un stil de viață sedentar, disconfortul toraric poate să apară în cazul unei activități simple, precum urcatul scărilor.

În cele mai multe din cazuri, durerea în piept trece în momentul în care pacientul se odihnește sau oprește activitățile fizile solicitante, în maxim 15-20 de minute.

De ce apare angina pectorală?

Durerea în piept apare deoarece în timpul suprasolicitării corpului, inima are tendința de a pompa mult mai mult sânge și mult mai accelerat, deoarece are nevoie de mai mult oxigen pentru a funcționa normal. Dacă una din artere este de exemplu, înfundată (cu depuneri de colesterol sau cheaguri de sânge), adică sângele oricum circulă restricționat la nivelul ei, apare durerea în piept sau angina pectorală. Cu cât vena/artera este mai înfundată, cu atât mai mult cresc șansele ca durerea sau disconfortul să apară chiar și în momentele în care corpul se relaxează.

Angina pectorală este declanșată de…frig?

Potrivit studiilor, temperaturile scăzute de afară pot influența apariția durerilor în piept. Frigul duce la creșterea tensiunii arteriale și la constricția vaselor de sânge. În concluzie, inima are nevoie de mai mult oxigen, deoarece va pompa mai mult pentru a readuce corpul în ipostaza lui ”normală”.

Angina pectorală este un atac de cord?

Nu, angina pectorală nu este un atac de cord, însă dacă apare frecvent, este nevoie de investigații suplimentare, pentru a afla dacă există obstrucții la nivelul arterelor/venelor și risc potențial de boli coronariene.

Dacă disconfortul este resimțit doar în timpul exercițiilor fizice intense, programează-te pentru un consult de cardiologie. Dacă disconfortul apare și în timpul exercițiilor fizice ușoare, în repaus sau dacă persistă, atunci trebuie să ceri asistență medicală de urgență, deoarece poate fi vorba de un atac de cord.