Ce este dermatita seboreică și cum poate fi tratată?

Ce este dermatita seboreică și cum poate fi tratată?

Dermatita seboreică este una dintre afecțiunile cele mai frecvente ale pielii, cu perioade foarte lungi de inactivitate, fiind cronică și recidivantă. Dermatita seboreică poate fi recunoscută foarte ușor prin crustele albicioase și zonele iritate, situate la nivelul feței, dar și pe scalp. Care sunt cauzele dermatitei seboreice, cum se manifestă și ce tratament există? Aflați din materialul următor, de la doamna doctor David Ramona-Elena, Medic specialist Dermato-Venerolog.

Dermatita seboreică nu este contagioasă, iar localizarea ei este în general la nivelul capului sau a zonelor unde pielea este bogată în sebum: scalp, sprâncene, zona mediană a feței, bărbie, stern, canalul auditiv extern și retroauricular. În cazuri foarte rare, afecțiunea poate fi localizată la nivelul axilei sau al zonei pubiene.

Dermatita seboreică poate fi recunoscută printr-o serie de simptome precum: roșeață, piele grasă, scuame alb- gălbui, mâncărime și senzație de disconfort. Din fericire, nu este o afecțiune contagioasă. Există o serie de factori de risc în ceea ce privește dermatita seboreică, factori care pot declanșa sau pot întreține această afecțiune. Printre aceștia se numără:

  • Stresul și oboseala
  • Infecție fungică
  • Alimentație deficitară în minerale și vitamine
  • Sistem imunitar scăzut
  • Modificări hormonale,
  • Diferențe de temperatură (umezeală, transpirație sau vreme răcoroasă, frig),
  • Utilizarea de loțiuni care conțin alcool și conduc la uscarea pielii

Când apare dermatita seboreică?

Debutul acestei afecțiuni poate fi încă din primele luni de viață, prin dermatita seboreică a nou-născutului sau ”crustele de lapte”. Cel mai frecvent se manifestă la pubertate și afectează sexul masculin cu vârste între 18-40 ani. Dermatita poate avea forme ușoare, medii și grave. Netratată, această afecțiune poate genera complicații, care afectează pacientul la nivel estetic, dar mai ales social.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul de dermatită seboreică se pune prin examinarea clinică a pacientului, istoricul afecțiunii, alte patologii asociate, antecedente heredo-colaterale. Diagnosticul diferențial se poate face cu psoriazis (caz în care este necesar examenul histopatologic).

Dermatită seboreică-tratament

Tratamentul se face în funcție de o serie de factori, precum:

  • Manifestări cutanate
  • Vârstă
  • Tratamente anterioare
  • Simptomatologie.

În principal, tratamentul vizează eliminarea infecției fungice prin șampoane, loțiuni și diferite soluții.Simultan, tratamentul vizează ameliorarea simptomatologiei (inhibitori de calcineurină, corticoterapie). Atunci când este cazul, medicul specialist poate recomanda și tratament oral : antifungic, antiinflamator steroidian, imunoterapie, terapie hormonală, probiotic.

Material realizat cu ajutorul doamnei doctor David Ramona-Elena, Medic specialist Dermato-Venerolog.